Am pornit în expediția noastră de aproape 20 de zile la sfârșitul verii, setându-ne ca destinație finală arhipelagul Kornati din Croația, locul unde urma să navigăm timp de o săptămână alături de prieteni și să explorăm una dintre cele mai sălbatice zone de pe coasta dalmată. Însă până să ne urcăm pe barcă, ne-am propus să explorăm în doi natura din Slovenia cu cortul, să facem baie în cele mai curate râuri din Europa și să descoperim rezervații naturale din Slovenia și Croația.

Iar în aceste vremuri în care se vorbește tot mai mult despre impactul negativ al turismului asupra mediului (ex: poluarea cu plastic), am făcut din această călătorie și o ocazie de a găsi modalități prin care să ne reducem amprenta și de a documenta ce fac alte țări mai bine la capitolul ,,turism responsabil”.

I feel sLOVEnia

Relația noastră de dragoste cu Slovenia a început acum 9 ani, când am vizitat pentru prima oara împreună această țărișoară verde și am rămas surprinși de diversitatea și frumusețea locurilor, de cât de mult prețuiesc slovenii natura și cum au reușit să faca din protecția mediului parte din ADN-ul lor. Am știut atunci că vrem sa revenim la un moment dat și să descoperim mai mult.

La cort în Slovenia

Pentru că în urmă cu 9 ani am facut rafting pe Soča și ne-am îndrăgostit iremediabil de acest râu de smarald, pentru vacanța de anul acesta am pus Soča în capătul listei, pentru a putea explora mai mult zona. Am ales să petrecem 3 zile la cort chiar pe malul râului la campingul Korita din satul Soča. Un camping certificat ecoturistic (certificarea Slovenia Green), situat în Parcul Național Triglav, de unde poți ajunge cu usurință pe diverse trasee din Alpii Iulieni.

De la campingul Korita noi am intrat pe traseul turistic ,,Soča Trail” și am făcut o drumeție de aproape 20 de kilometri prin pădure de-a lungul râului până în localitatea Bovec. Ne-am cam epuizat fizic, dar am luat o ,,supradoză” de turcoaz cât să ne ajungă până la următoarea revedere cu Soča.

În ultima zi petrecută în zonă a trebuit să bifăm o dorință de pe wishlist – raftingul pe Soča. O experiență care ni s-a părut la fel de faină și plină de adrenalină ca în urmă cu 9 ani.

Înainte de a trece granița în Croația, ne-am oprit în sudul Sloveniei, în regiunea Bela Krajina, la un camping pe malul râului Kolpa, râul cu cea mai caldă apă din Slovenia. Ni s-a părut un loc perfect pentru baie, relaxare, citit în hamac sau savurarea unui vin bun local (regiunea Bela Krajina este faimoasă pentru viticultură).

De ce e ușor să fii un turist prietenos cu mediul în Slovenia?

  • Infrastructura de reciclare – Fie că esti la un camping în munți sau într-un oraș, peste tot vei găsi containere pentru reciclare separată a deșeurilor pentru plastic, metal, sticla, hârtie și deșeuri organice pentru compost. Iar dovada că aceste containere chiar sunt folosite corespunzător este faptul ca Slovenia este a doua țara la nivelul UE la capitolul reciclare a deșeurilor, cu un procent de 61%.
  • Consumul apei de la robinet este o normalitate – De când am ajuns în Slovenia, nu am mai cumpărat nicio sticla de apă îmbuteliată. Ne-am umplut propria sticlă reutilizabilă în campinguri, cafenele sau la cișmelele din orașe. Vă recomandăm aplicația Tap dacă vreți să găsiți apă gratis în toate locurile cu apă potabilă în care călătoriți.
  • Zero waste – Ljubljana a devenit prima capitală din UE care și-a luat angajamentul de a atinge obiectivul ,,zero waste”.

Blue Croatia

Am intrat în Croația după 6 zile de explorare a naturii din Slovenia. Mai aveam 5 zile până ne urcăm pe barcă în marina Kornati din Biograd, iar planul era să mai stăm 2 zile la cort într-un camping pe malul Adriaticii, în stațiunea Selce, iar apoi să vizităm Parcul Național Plitvice.

Plitvice a fost așa cum ne-am așteptat. Un loc impresionant, unde natura te lasă cu gura căscată la fiecare pas. Însă nu am putut să nu simțim si efectele turismului de masă. Locul este foarte aglomerat și la sfârșitul lunii august și mulțimea de turiști face mai dificilă străbaterea traseelor din parc în tihnă.

3.2.1…Sail!

Pe 31 august ne-am întâlnit cu gașca de prieteni in Biograd, pregătiți să începem expediția de sailing in arhipelagul Kornati și în insulele din vecinătate (Pasman, Dugi Otok și Iž).

Ne-a plăcut sailingul și tot ce am descoperit în această zonă, dar dacă ar fi să selectăm experiențele preferate din această călătorie, le-am alege pe cele de mai jos.

Delfini și apus de poveste în Parcul Național Kornati

Arhipelagul Kornati se află în partea nordică a Dalmației și cuprinde 140 de insule și insulițe nelocuite. O mare parte din acest arhipelag face parte din Parcul Național Kornati, creat cu scopul de a proteja biodiversitatea și ecosistemele marine.

În Kornati am văzut poate cel mai frumos apus de pe dealurile din jurul marinei Piškera, am navigat la vele și am fost norocoși să ne întâlnim cu cei mai simpatici și jucăuși delfini.

Golful Telašćica și culesul de smochine în drum spre Sali

Aflat în sud-estul insulei Dugi Otok, golful Telašćica este o rezervație naturală (Parcul Natural Telascica) și un loc perfect pentru a te adăposti de vremea rea, fiind considerat unul din cele mai protejate golfuri din Adriatică.

În Telašćica am avut parte de 2 zile total diferite – una cu ploaie și vânt destul de puternic, alta cu soare și vreme perfectă de baie, SUP și snorkeling. Am profitat de vremea bună și pentru a face o plimbare pe jos până în Sali, o mică localitate aflată în vecinătatea Parcului Telašćica. Drumul printre livezile de smochini, migdali, măslini, pini și flori mediteraneene a fost o încântare pentru toate simțurile.

Green sailing

De fiecare dată când planificăm o expediție de sailing partea de responsabilitate față de mediu este o prioritate. Asta nu înseamnă că ne ies mereu lucrurile perfect, mai ales că sunt aspecte pe care uneori nu le putem controla, dar facem tot ce ține de noi de fiecare dată și încercăm să inspirăm și oamenii cu care călătorim.

Provizii cu cât mai puțin plastic, folosirea pe barca a unor produse de curățenie și igienă biodegradabile, evitarea risipei de alimente sau reciclarea la sfârșitul expediției a tuturor deșeurilor reciclabile – acestea sunt câteva principii de la care încercăm să nu ne abatem.

În ceea ce privește reciclarea, ne-am bucurat să vedem că în marina Kornati din Biograd, locul din care am închiriat barca, exista containere pentru colectare separată și chiar se reciclează deșeurile așa cum trebuie.

Mulțumim prietenilor de la dm drogerie markt și Alternative că ne-au oferit produse care să ne ajute să fim mai prietenoși cu mediul în această expediție.