Cel puțin 8 milioane de tone de plastic ajung în mări și oceane în fiecare an. Până și în cele mai izolate locuri de pe planetă deșeurile de plastic sunt prezente – de exemplu, 18 tone de plastic au fost găsite pe insula Henderson, o zonă nelocuită din Pacificul de Sud.

Poluarea cu plastic afectează iremediabil și speciile de animale, estimându-se că pâna în 2050 99% dintre speciile de păsări marine vor fi ingerat deșeuri de plastic.

Iar noi, specia umană, aruncăm anual un trilion de pungi de plastic, dintre care o mare parte ajunge în mări și oceane.

Omul – parte a soluției

Însă, în ultimii ani, omul pare să devină mai puțin parte a problemei și mai mult parte a soluției. Un număr record de inițiative au fost lansate pentru a contribui la reducerea poluării cu plastic a ecosistemelor marine de către organizații internaționale, guverne, companii, pasionați de sailing sau practicanți ai sporturilor de apă.

Mai jos, vă prezentăm inițiativele care ne-au atras atenția cel mai mult:

  • Clean Seas – Turn the Tide on Plastic – campanie lansată de UN Environment pentru a implica guvernele, publicul general, societatea civilă și mediul privat în lupta contra poluării marine cu plastic.
  • Volvo Ocean Race, una dintre cele mai importante competiții de sailing din lume. Pentru ediția 2017/2018, pe lânga participarea echipajului Clean Seas – Turn the Tide on Plastic care poartă mesajul campaniei UN în jurul lumii, Volvo Ocean Race a dezvoltat o strategie de sustenabilitate pentru întreaga competiție centrată pe problema deșeurilor de plastic din oceane. De exemplu, strategia vizează reducerea impactului asupra mediului a activităților din Race Village prin eliminarea articolelor de plastic de unică folosință sau prin crearea de statii Bluewater cu apă filtrată de unde, în mod gratuit, vizitatorii pot să-și ia apă în propriile recipiente.
  • Sailors for the sea – o inițiativă care aduce laolaltă pasionații de bărci și sailing și care oferă soluții pentru o navigație prietenoasă cu mediul sau pentru organizarea de regatte cu amprentă ecologică redusă.
  • Green Sail –  o inițiativă care a luat naștere în Croația din nevoia de a crea practici responsabile față de mediu în domeniul turismului și al sailingului drept răspuns la efectele negative tot mai vizibile ale activităților turistice asupra ecosistemului marin sau comunităților locale.
  • Parley for the Oceans – o platformă ce încurajează colaborarea între diverși actori pentru a stopa degradarea oceanelor. Unul dintre cele mai cunoscute proiecte realizate de Parley for the Oceans este cel cu Adidas care a rezultat intr-un model de incaltaminte sport produs din fibre provenite din deseurile de plastic recuperate din zone costiere și de pe plaje.
  • Plastic Bank o organizație care creează un impact social și de mediu pozitiv în comunitățile cu niveluri ridicate de sărăcie și poluare cu plastic, transformând deșeurile de plastic într-o monedă de schimb.

Fii și tu parte a soluției

Alegerile pe care le faci în fiecare zi sau atunci când ești în vacanță pe mare sau uscat au un impact direct sau indirect asupra mărilor și oceanelor. Iată 5 lucruri simple pe care le poți face pentru a preveni poluarea cu plastic:

  • Renunță la produsele de plastic de unică folosință.
  • Folosește la cumpărături propriile sacoșe și utilizează săculeți textili pentru legume, fructe și alimente la vrac.
  • Reciclează plasticul pe care nu l-ai putut evita.
  • Asigură-te că atunci când petreci timp pe mare sau la plajă nu lași niciun deșeu de plastic în urma ta.
  • Alătură-te inițiativei 5 minute beach clean up : acordă 5 minute din timpul tău pentru a strânge deșeurile de plastic de fiecare dată când te afli pe o plajă.

 

Little by little we are making impact. 🐢🐢🐢🐢• • • #Repost @wander_lotus ・・・ 7am, I decide to go for a walk on Tortuguero beach. After few minutes walking, I realized waste and plastic trash were mixed with sand, wood, seaweed., … totally part of the beach landscape … So, instead of just walking, I started a #plasticquest : gathered as much waste as my hands could carry and properly throw it in a « basura ». My @5minutebeachcleanup turned into an hour beach clean up, 2km walk. Plastic is a curse for environment, wildlife, humans. The nature doesn’t know how to get rid of it, we do. Next time you go to the beach, take the initiative to dedicate a bit of your time & clean whatever your can. We can all positively impact our future. #plasticfree#plasticfreebeach#plasticfreeocean#5minutebeachccleanup#plasticpollution#pollution#ecofriendly#recycling#greenlife#cleanbeach#saveocean#savewildlife#protectwildlife#bethechange#lifestyle#greenlifestyle#youcandoit#wanderess#ecotraveler#costarica#costaricanbeach#caribbeancoast#caribbeanbeach#zerowaste#zerowastelifestyle

A post shared by #5minutebeachcleanup® (@5minutebeachcleanup) on