Green Sail este o organizație din Croația care lucrează cu actori cheie din sectorul turistic și nautic (ex: firme de turism, companii de închiriere bărci, porturi maritime etc.) pentru adoptarea unor politici de mediu ce vizează ecologizarea zonelor de coastă, dezvoltarea unor porturi sustenabile, reducerea cantității de deșeuri marine, reciclarea sau crearea unui comportament responsabil în rândul celor care navighează pe mare. Am stat de vorbă cu Ornela Krezic de la Green Sail pentru a afla mai multe lucruri despre activitatea lor și impactul pozitiv pe care au reușit să-l creeze până în prezent.

Care sunt cele mai importante realizări Green Sail în 2018 și ce obiective v-ați propus pentru 2019?

Anul 2018 a fost un an foarte bun pentru Green Sail, cu multe parteneriate încheiate și acțiuni implementate. Ni s-a confirmat din nou faptul că oamenii care lucrează în sectorul nautic își doresc să vadă schimbări pozitive și asta ne motivează să ne continuăm munca. Pe scurt, în 2018 am început să colaborăm cu foarte multe companii noi, am realizat o serie de filme cu scop educativ, am lansat un nou tur ,,Eco Walk Talk” în Split, am organizat ecologizări pe plaje și subacvatice.

Pentru 2019 ne propunemajungem cu mesajul nostru la un număr și mai mare de oameni și la mai multe companii care își doresc să-și îmbunătățească performanța de mediu. Pregătim o serie de KIT-uri și alte materiale de conștientizare care să ne ajute să ajungem la o comunitate mai mare și care să-i facă pe oameni să înceapă să se gândească la alegerile pe care le fac zi de zi.

În 2019 pregătim și un eveniment nou, Green Sail Regatta, cu scopul de a aduce împreună toți partenerii Green Sail într-un cadru nautic relaxat care să faciliteze discuții despre mediu și acțiuni de ecologizare a plajelor și subacvatice.

Care crezi că sunt zonele principale din sectorul nautic croat care încă mai au nevoie de multe îmbunătățiri în ceea ce privește practicile de mediu? 

Având în vedere că încă ne lipsește o legislație coerentă și o monitorizare adecvată, există o mare nevoie de îmbunătățire a sistemelor de gestionare a deșeurilor, a problemelor legate de deversarea apelor uzate, zgomot și poluare.

Managementul deșeurilor rămâne o problemă generală în Croația, chiar dacă s-au făcut îmbunătățiri semnificative în anumite regiuni. Oamenii nu sunt încă îndeajuns de conștienți de faptul că reciclarea conservă resursele naturale, protejează ecosistemele și fauna sălbatică, economisește energie, reduce deșeurile din gropile de gunoi, ne reduce facturile, creează noi locuri de muncă etc.

Cât de deschiși sunt actorii principali (ex: marine, companiile de yacht charter) din industria de sailing din Croația atunci când vine vorba de adoptarea unor practici de sustenabilitate? Și care au fost provocările principale pentru Green Sail legate de colaborarea cu această industrie?

Din experiența noastră, cei mai mulți sunt deschiși la schimbare, dispuși să se implice, dar uneori problemele de infrastructură reprezintă un obstacol major, iar cei care sunt mai motivați găsesc soluții, în timp ce cei care nu sunt suficient de motivați așteaptă doar ca aceste probleme să fie rezolvate de către guvern, comunități locale etc. și să se implice doar după ce primii pași au fost făcuți de altcineva.

Prezentare Green Sail la marina ACI din Cres

Cred că principala provocare este întotdeauna să-i convingem pe cei care nu sunt interesați de schimbări pozitive pentru protecția mediului sau pe cei care sunt sceptici în privința oricărui progres să ni se alăture și să înceapă să-și îmbunătățească activitatea. O altă provocare este și de a ne adapta abordările la fiecare partener, de a identifica schimbările care sunt fezabile pentru fiecare actor în parte și de a vedea cum îi putem ajuta.

Ne poți da câteva exemple de bune practici implementate în Croația de către marine sau companii de charter?

Avem parteneri cu reguli foarte stricte privind porturile de agrement – de exemplu, stații pentru evacuarea apelor uzate (,,black water”) din tancurile bărcilor disponibile pentru toți cei interesați; camere de supraveghere pentru zonele cu recipiente de reciclare; amenzi financiare pentru orice tip de poluare; toleranță zero pentru deșeurile care plutesc în apele porturilor etc. De asemenea, avem companii de charter partenere cu angajați conștientizați, care își educă clienții înainte și în timpul vacanței de sailing cu privire la practicile de navigație prietenoase cu mediul sau care folosesc numai produse de curățare biodegradabile pentru iahturi. De asemenea, aceste companii de charter au programe de reciclare pentru propriile birouri, utilizează măsuri de prevenire și colectare a scurgerilor în timpul tuturor activităților de întreținere a bărcilor (ex: schimbările de ulei) sau prelungesc durata de viață a echipamentelor prin planificarea unei întrețineri preventive etc.

În cazul marinelor și companiilor de charter care au adoptat practici de responsabilitate față de mediu, care crezi ca au fost principalii factori care le-au făcut să-și schimbe operațiunile și modul de a face afaceri? 

În opinia mea, companiile cu o cultură de afaceri avansată au întotdeauna inițiative și cele mai bune rezultate. Acest lucru înseamnă că, dacă aceste companii și-au setat anumite valori ca fiind de bază, ele se vor strădui mereu să facă schimbări pozitive. Fără o cultură corporativă pozitivă, mulți angajați vor avea dificultăți în a găsi valori reale în munca lor, ceea ce duce la o varietate de consecințe negative.

În România, sailing-ul s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Din punctul tău de vedere, care ar fi cele 3 lecții cheie din experiența croată în ceea ce privește navigația și sustenabilitatea din care țara noastră ar putea să învețe?

  • Dezvoltarea durabilă a turismului ar trebui să fie încurajată de către guvern, consilii locale și toți stakeholderii din sectorul nautic, pentru ca schimbările pozitive chiar să se întâmple.
  • Educația adecvată a cetățenilor trebuie să fie pregătită și realizată înainte ca impactul negativ să fie produs.
  • A aștepta ca altcineva să rezolve problema este întotdeauna o alegere greșită. Cele mai importante rezultate vin de multe ori de la inițiative mici, dezvoltate de cei care au simțit o responsabilitate personală pentru a crea o lume mai bună.

Sunt din ce în ce mai mulți români care aleg vacanțe de sailing în Croația. Care ar fi mesajul Green Sail pentru românii care intenționează să navigheze în Marea Adriatică?

bucuraud asta! Din punctul de vedere al clientului, este întotdeauna productiv să creăm pur și simplu o ofertă relevantă prin cerere – în cazul nostru, mai multe opțiuni ecologice.

Iar câteva sfaturi pe care le putem oferi ar fi:

  • Să folosească cosmetice prietenoase cu mediul (ex: să renunțe le produsele care conțin microplastic).
  • Să fie conștienti de propriul consum de apă.
  • Să folosească o sticlă de apă reutilizabilă.
  • Să renunțe la paiele de plastic.
  • Să aibă la ei tot timpul o sacoșă de cumpărături reutilizabilă.
  • Să cumpere produse locale și să evite produsele ambalate în plastic.
  • Să nu lase lucruri pe punte care pot fi luate de vânt.
  • Să strângă gunoiul pe care îl găsesc.
  • Să colecteze separat deșeurile și să recicleze.
  • Să inchidă luminile și aerul condiționat de fiecare dată când părăsesc ambarcațiunea.
  • Apele uzate (,,black water”) să fie descărcate doar în ape adânci, departe de plaje și locuri de ancorare (*la cel puțin 12 mile marine distanță de cel mai apropiat țărm)
  • Să folosească facilitățile din marine pentru duș, spălarea veselei sau a hainelor etc.
  • Să se bucure de vânt și să aleagă de fiecare dată când este posibil navigația cu vele în locul mersului la motor.
  • Să ancoreze în mod responsabil.
  • Să raporteze cazuri de poluare în Croația folosind #greensail pe Instagram
sailing

Începând cu anul 2017, Cafuné Experience este ambasador Green Sail.