La începutul lui septembrie am avut parte de o nouă expediție de sailing minunată alături de prieteni în Insulele Ionice, în care soarele, marea și vântul ne-au fost alături timp de o săptămână. Ajunși înapoi acasă și rememorând zilele petrecute pe barcă, dar si expedițiile pe care le-am organizat în trecut, ne-am dat seama că reușita acestor vacanțe are un numitor comun. Mai exact, am observat anumite elemente care au contribuit la crearea unor vacanțe de sailing de care ne vom aminti mereu cu drag.

Împărtășim cu voi trei dintre ,,ingredientele” cheie care ne-au făcut experiențele de sailing mai frumoase de-a lungul timpului.

Sailingul cu prietenii 

Conversațiile spumoase în timp ce navighezi la vele, gătitul împreună pe barca, baia în mare dimineața într-un golf din care nu ai mai vrea să pleci, strigătele de bucurie atunci când vezi delfinii înotând aproape de barca ta sau momentul acela când toată lumea stă întinsă pe punte si privește fascinată stelele. Noi credem că cele mai frumoase momente dintr-o expediție de sailing iau naștere, în primul rând, datorită chimiei și comunicării dintre membrii echipajului.

Viața la bordul unei bărci cu vele presupune conviețuirea într-un spațiu restrâns, unde majoritatea lucrurilor sunt la comun și, uneori, limitate. O bună conviețuire presupune contribuția fiecărei persoane la activitățile de zi cu zi pe barcă, de la curățenie sau gătit până la manevrele pentru acostare, ancorare sau pentru navigația cu vele. Iar atunci cand navighezi cu prieteni sau cu prieteni de-ai prietenilor cu care ai interese sau valori comune, totul decurge mult mai ușor și armonios, iar experiența de sailing este cu siguranță mult mai plăcută.

,,Slow travel” – mai puține locuri bifate, mai multe experiențe

O vacanță cu barca îți oferă posibilitatea de a ajunge într-o săptămână în mai multe destinații decât într-o vacanță obișnuită la mare, însă uneori acest lucru poate duce la graba de a bifa cât mai multe locuri sau cât mai multe atracții turistice, fără a putea însă să te conectezi cu adevărat la cultura locală, oameni, atmosferă.

De cele mai multe ori, mai puțin înseamnă mai mult. Iar secretul este să pui pe primul loc experiențele în locul atracțiilor turistice și calitatea în locul cantității. Să alegi să fii prezent, să te deconectezi de la tehnologie și să te conectezi cu natura, să te bucuri de fiecare senzație nouă pe care ți-o oferă marea, de sunetele și culorile din jurul tău, de apus sau răsărit.

Grija față de mediu

Un studiu realizat de Trip Advisor arată că una dintre motivațiile celor care aleg să fie responsabili față de mediu atunci când călatoresc este faptul că alegerile prietenoase cu mediul îi fac să perceapă experiența de vacanță mai pozitivă.

Atunci când ești pe mare, echipajul și barca cu care navighezi devin parte din ecosistemul marin. Majoritatea lucrurilor ce țin de viața în această ,,gospodărie” plutitoare pot avea un impact asupra mediului. Iar ca impactul să nu fie unul negativ, totul depinde de alegerile pe care le faci, de cum organizezi expediția ținând cont și de principii de responsabilitate față de mediu sau ecoturism, dar și de cât de mult reușești să inspiri echipajul să aibă grijă de natură.

Pe lângă partea de colectare separată a deșeurilor pe barcă, eliminarea articolelor de plastic de unică folosință (ex: paie, tacâmuri de plastic), evitarea risipei alimentare sau folosirea de produse biodegradabile pentru duș și vase, anul acesta am reușit să facem cumpărăturile pentru proviziile de barcă fără a lua nicio pungă de plastic. Am folosit, în schimb, săculeții reutilizabili pentru legume și fructe și alimente vrac de la Alternative și câteva sacoșe reutilizabile luate cu noi de acasă. În felul acesta, estimăm că am reușit să evităm folosirea a aproximativ 30 de pungi de plastic. Iar dacă înmulțiți această cifră cu miile de vacanțe de sailing organizate anual doar în Grecia (aproximativ 3500 de bărci sunt disponibile pentru închiriere în această țară), puteți să vă faceți o idee despre cantitatea de deșeuri de plastic ce ar putea fi evitată doar schimbând modul în care se fac proviziile pentru barcă.
Sailingul este o activitate ce depinde de bunăstarea mediului, de sănătatea ecosistemelor marine. A practica un sailing responsabil față de mediu presupune, în primul rând, să devii conștient de faptul că ai un impact și să încerci să adopți cât mai multe acțiuni prietenoase cu mediul pentru a-ți reduce amprenta cât mai mult posibil. Vezi aici recomandările World Sailing.
Foto header: Vlad Eftenie